Oddlužení OSVČ od 1.1.2016

Dostali jste se do vážné finanční situace, ze které nevíte jak ven? Nestačíte splácet své závazky, které vznikly z dřívějšího podnikání a tyto dluhy neustále narůstají? Pak je ideálním řešením oddlužení, o které může od počátku roku 2014 požádat i podnikatel.

Konkrétně 1.1.2014 došlo k novelizaci insolvenčního zákona, ve kterém došlo k zásadním změnám vůči dlužníkům podnikatelům. Před touto novelou nebyl možný vyhlásit osobní bankrot u podnikatele, neboť vlastnictví živnostenského listu bylo porušením hlavní podmínky oddlužení. Od roku 2014 lze provádět i oddlužení OSVČ.

Oddlužení OSVČ

Oddlužení je pro podnikatele naděje, že se jednou provždy vymaní ze začarovaného kruhu plného dluhů, které vznikly z podnikání. Po dobu 5 let bude mít člověk pouhé životní minium, ale pokud během této doby dokáže splatit alespoň třetinu svých závazků, zbytek dluhů mu bude po uplynutí pětileté lhůty odpuštěn a může začít opět s čistým štítem.

Výhody oddlužení podnikatelů:

  • díky oddlužení se podnikatel nemusí obávat věřitelů, exekutorů a vymahačů, neboť je po dobu insolvenčního řízení pod ochranou soudu a insolvenčního zákona
  • podnikatel bude znát přesný termín skončení oddlužení
  • OSVČ má po celou dobu oddlužení garantovanou určitou částku, která mu každý měsíc zůstane na živobytí
  • OSVČ splatí minimálně 30 % svých závazků a zbývající část mu bude prominuta
  • po oddlužení se podnikatel zbaví starých dluhů

Způsoby oddlužení OSVČ

Oddlužení OSVČ lze řešit dvěma způsoby – osobním bankrotem nebo konkurzem.

Osobní bankrot

Osobní bankrot je na rozdíl od konkurzu pro dlužníka přívětivější. Stejně jako u osobního bankrotu fyzických osob, tak i podnikatelům budou soudem vyměřeny měsíční splátky pro věřitele. Osobní bankrot trvá pro podnikatele 5 let a míra odpuštěných závazků může dosáhnout až 70 %. Tento způsob oddlužení není však pro všechny podnikatele.

Konkurz

Konkurz je druhým způsobem, jak oddlužit podnikatele. Na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu dojde k zabavení dlužníkova majetku, který je následně prodán a z peněz jsou pak hrazeny závazky veřitelům. Na rozdíl od osobního bankrotu má zde dlužník smůlu v případech, kdy finance z majetku nestačí na pokrytí všech dluhů. Tyto dluhy nezanikají a musí být nadále spláceny až do té doby, než dojde k jejich 100% zaplacení.

Výpočet splátky při oddlužení

U oddlužení se vypočítává výše měsíčních splátek stejným způsobem, jako tomu je u fyzických osob. Splátky jsou vypočítány z příjmů pomocí daňového přiznání, které podnikatel získává ze svého podnikání. Dlužníkovi pak zůstane životní minimum potřebné pro život.

Podání návrhu

Osoby samostatně výdělečně činné musí podat stejně jako fyzické osoby návrh na oddlužení patřičnému soudu. V návrhu se budete muset rozhodnout, jakou cestu z dluhů preferujete. Buď dojde ke zpeněžení majetku, nebo se dluhy platí pomocí splátkového kalendáře. Ať už si podnikatel vybere jakoukoliv cestu, musí v průběhu oddlužení splatit alespoň jednu třetinu celkových dluhů. Pokud na to nemáte příjmy ani dostatečný majetek, pak soud žádost zamítne. O všech případných změnách a novinkách týkajících se oddlužení OSVČ, které se do budoucna plánují, Vás budeme pravidelně a co nejdříve informovat.

Podmínky oddlužení OSVČ od 1.1.2016

Pokud chcete, aby vám soud schválil návrh na oddlužení, budete muset splnit několik podmínek, které jsou obsažené v insolvenčním zákoně. Podmínky platí již od 1.1.2015.

1. Uhrazení 30 % z celkové výše pohledávek

Uhrazení 30 % z celkové výše pohledávek nezajištěných věřitelů je nejdůležitější podmínkou, kterou každý insolvenční soud zkoumá a na základě toho rozhodne o zamítnutí návrhu nebo o způsobu řešení. Pokud tedy nemáte žádný příjem ani osobu, která bude ochotná na splácení osobního bankrotu přispívat, může vám být oddlužení povoleno, pokud vlastníte hodnotnější movitý nebo nemovitý majetek.

Příjem

Příjem musí být tvořen provozováním samostatné výdělečné činnosti, mzdou, platem, odměnou z dohody o provedení práce, z dohody o pracovní činnosti, důchodem, mateřskou, nemocenskou atd., přičemž z tohoto příjmu musíte být schopni po dobu max. 5 let splatit alespoň 30 % z celkové výše pohledávek. Mezi příjmy lze počítat také sociální příplatky, přídavky na děti, alimenty či další dávky sociálního charakteru. V případě, že váš příjem je příliš nízký nebo dokonce nemáte příjem žádný, i tak lze oddlužení realizovat. Je k tomu však zapotřebí třetí osoba, která bude dobrovolně na splácení přispívat.

Majetek

Další možností schválení oddlužení je, pokud vlastníte nějaký hodnotný movitý či nemovitý majetek. Ten však musí pokrýt minimálně 30 % všech pohledávek nezajištěných věřitelů dlužníka plus navíc odměnu a náhradu hotových výdajů insolvenčního správce.

2. Nepoctivý záměr při podání návrhu

Druhou podmínkou je nesledovat podáním návrhu na povolení oddlužení nepoctivý záměr. Podmínku lze porušit, pokud si vezmete těsně před podáním návrhu půjčku nebo úvěr na své jméno, nic nesplatíte a na vlastní žádost vstoupíte do insolvenčního řízení. Dále nesmíte být odsouzený za trestný čin majetkové či hospodářské povahy, jako je zpronevěra, krádež, podvod atd. a to v době pěti let před podáním návrhu na povolení oddlužení.

3. Nemít závazky z podnikatelské činnosti

Podnikající fyzická osoba může oddlužit své závazky z podnikatelské činnosti. Nesmí se však jednat o závazky, u kterých figuruje dlužníkovo IČO (např. podnikatelský úvěr nebo neuhrazená faktura), dále pak dluhy na sociálním a zdravotním pojištění, daňové nedoplatky vzniklé za doby podnikání atd.

4. Dluh od více věřitelů

Další podmínkou, kterou musíte splňovat, je, že nesmíte mít pouze jednoho věřitele. A to platí i v případě, že je dluh vysoký a vy nejste schopni tento dluh splácet. Pro kladné schválení vašeho oddlužení je nutné mít alespoň dva různé věřitele, u kterých jste v prodlení přes 30 dní a nejste jim schopni splácet dál.

5. Mít závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti

Aby tato podmínka mohla být naplněna, je třeba mít závazky minimálně vůči dvěma věřitelům a déle než 30 dnů po lhůtě splatnosti. Výjimku soud může udělat v případě, kdy své závazky řádně splácíte, avšak výše splátek vám neumožňuje žít normálním životem, neboť vám po splacení nezbývá dostatek peněz na běžné živobytí.

6. Být v platební neschopnosti

Poslední podmínkou uvedenou v insolvenčním zákoně je platební neschopnost, která je definována následovně: Dlužník zastavil platby části svých peněžitých závazků a nadále není schopen více jak polovinu svých dluhů řádně a včas splácet. Dlužník neplatí své závazky po dobu delší než 3 měsíce po lhůtě splatnosti. Na dlužníka byla nařízena exekuce, avšak šance na splacení závazků formou exekuce je mizivá, pokud dlužník nedisponuje dostatečným majetkem.

Vytvořilo internetové studio:tvorba www stránek

© Všechna práva vyhrazena OBCHOD S DLUHY - vymáhání dluhů, vymáhání pohledávek